top of page

Breng jouw brein tot rust

Ben jij weleens moe of heb je last van onverklaarbare spierpijn? Heb je weleens een overvol(le) hoofd, dag of agenda en zou je dat anders willen? Meer tijd voor jezelf? Hoe klinkt een weekend bij de openhaard, met een dekentje, goed boek en kopje thee op de bank, in alle rust, wetende dat niets meer hoeft voor de rest van het weekend?


Goed nieuws: dat kan als jij daar nu voor kiest!

Minder goed nieuws: tijd voor actie en een beetje geduld zijn vereist.


Ons brein wordt vanaf onze geboorte geprogrammeerd. Als je als baby gaat lachen krijg je positieve aandacht, maar als je als kleine peuter drammend in de supermarkt om een zakje snoep stond te zeuren kreeg je op je kop. Op deze manier wordt bepaald gedrag beloond en aangemoedigd of juist afgeleerd en weggestopt. Wanneer wij zo jong zijn, zijn wij ook daadwerkelijk afhankelijk van de volwassenen om ons heen om te overleven. Door deze afhankelijkheid nemen wij de reactie op ons gedrag ook voor waarheid aan, want als jouw moeder boos op je is en jou zonder eten naar bed zou sturen, overleef je op de lange termijn niet.


Deze overtuigingen, waarheden en gedachten zitten vaak opgesloten in jouw onderbewustzijn en daar ben jij je dus ook niet bewust van. Het verschil op deze leeftijd met de eerste jaren van jouw leven, is dat jij nu niet meer afhankelijk bent van jouw ouders/verzorgers om te overleven. Daarmee heb jij ook de vrijheid om deze (on)bewuste overtuigingen te heroverwegen. Hoe ervaar jij deze gedachten op dit moment in jouw leven? Dienen deze waarheden jou nog?


Iedere dag kun jij jouw brein op een andere manier voor jou laten werken. Patronen, gewoontes, oude data op jouw harde schijf (brein) kun jij wegsnoeien en daar kun jij nieuwe informatie voor in de plaats zetten. Om dit te doen is het praktisch om het onbewuste bewust te maken. Dit kost jouw brein alleen naast energie, ook tijd. Ons onderbewuste systeem is namelijk met 95% een miljoen keer krachtiger dan ons bewuste 5% systeem. Je hebt zeker een maand de tijd nodig om jouw brein opnieuw te programmeren.


Die eerste 8 jaar van ons leven bouwt ons brein zich dus op en kleurt zich op een bepaalde manier die je meeneemt naar het nu en op die datakaart blijft staan. Als je die niet opschoont, neem je die waarheden mee naar jouw huidige leven. Dit bepaalt hoe jij met alle prikkelingen op een dag omgaat: hoe jij je voelt, wat je denkt, hoe je met dingen, dieren en mensen omgaat. Heb jij op een van de eerste vragen met ja geantwoord? Dan is het niet alleen interessant om jouw overtuigingen onder de loop te nemen, maar misschien ook wel noodzakelijk om te voorkomen dat jouw stressklachten verergeren.


Wat is stress?

De meest algemene definitie van stress is: “een verschil tussen de eisen die aan iemand gesteld worden door de omgeving (of zichzelf) en de eigen inschatting van de mogelijkheden om aan deze eisen te voldoen.”


Er zijn makkelijk gezegd twee soorten stress: gezonde en ongezonde stress.

Stress is niet alleen maar negatief, maar ook iets wat jij in zekere mate nodig hebt om te kunnen overleven. Doordat jouw bloeddruk en hartslag bij acute stress stijgen, maakt jouw lichaam adrenaline aan. Dit stofje zorgt ervoor dat jij in een noodsituatie of tijdens een intense inspanning zo goed mogelijk kunt functioneren. Dit is een gezonde stress.


Ontstaat jouw stress door het overlijden van een dierbare, werkloosheid of een scheiding? Dan kan dit ervoor zorgen jouw lichaam niet voldoende tijd heeft om te herstellen van de stress en dit langdurige stress veroorzaakt. Op het moment dat de balans in herstel en stress verloren raakt, wordt de stress ongezond genoemd en kan jouw lichaam uitgeput raken. Dit kan zich uiten in spierspanning, slapenloosheid, humeurigheid, hoofdpijn of zelfs darmklachten veroorzaken. Iets waar wij helemaal niet op zitten te wachten en wat jou ook zeker niet gaat helpen bij die relaxte middag lezen bij de open haard.


Doordat wij allemaal andere overtuigingen, patronen, waarheden en gewoonten hebben, ervaar jij stress op een andere manier dan ik dat kan doen. Voor jou kunnen dus ook andere methoden ondersteunend werken dan dat het voor jouw vrienden kan werken. Toch bestaan er ook een aantal algemene tips voor het verminderen van stress.


Wat jou op de korte termijn kan helpen om de stress te verminderen:

  • Natuur. Ga naar buiten, de natuur in en neem de geluiden, geuren en beelden in je op. Laat jouw telefoon thuis of op stil en geniet van al het moois om jou heen.

  • Slaap. Minimaal 7 á 8 uur aaneengesloten slapen.

  • Beweging. Iedere dag minimaal 45 min aaneengesloten bewegen.

  • Ontspanning. Lezen, muziek luisteren, breien of een bad nemen om jouw hersenen de rust te geven die het verdiend na een hele dag aan staan.

  • Routine. Herhaling is voor jouw brein en lichaam hartstikke prettig. Voor 95% op dezelfde manier opstaan helpt hierbij. Tijd voor jouw eigen ochtendroutine dus!


Vanuit deze positie kun jij nog effectiever aan de slag gaan met het bewust maken van jouw overtuigingen, jouw waarheden relativeren en jouw gedachten veranderen waar jij wilt.



Wil jij Jouw leven veranderen van onrust naar rust? Neem dan eens een kijkje bij het aanbod en plan een – gratis en vrijblijvend – welkomstgesprek in.




bottom of page