top of page

Copycats: Hoe ga je ermee om?

We all know them, collega's, vrienden, familieleden die met een "Super goed idee" komen, "Zo tof, het kwam gewoon ineens bij mij op" en zodra ze verder vertellen of je er meer van online ziet herken jij jouw eigen dienst/product in dat 'oh, zo fantastische en originele idee'.


Als je mij op Instagram volgt, dan heb je vast de post gelezen waarin ik je meeneem in hoe dit een terugkerend thema in mijn leven is.


In verschillende podcastafleveringen heb ik je ook al meegenomen in hoe ik daarmee probeer om te gaan en waarom ik het zo irritant vind als mensen zeggen "dat het een compliment is". It's not, if you ask me.


Met deze post wil ik mijzelf dus vooral niet gaan herhalen, maar een nieuw inzicht dat ik laatst kreeg, met je delen. Wellicht heb jij er ook iets aan of kun je het aan iemand meegeven die met copycats te maken heeft.


In een gedachtenstroom vloog ik als het waren boven de puzzel die het leven soms lijkt te zijn en zag ik al die stukjes bij elkaar komen als één geheel. De mensen waar wij tegen op kijken, kijken zelf ook tegen hun voorbeeld op en zo zijn we allemaal maar wat aan het doen. Proberen we allemaal onze weg te vinden in hetzelfde doel: Elkaar verder helpen. Waardevol en tegelijkertijd ironisch.


Het inzicht dat ik had zat hem vooral in dat vliegen, hoe je vanaf grote hoogte - net als in het vliegtuig - alles kleiner ziet worden. De huizen, de auto's, de speeltuinen en ook de mensen. De mensen die jou steunen en de mensen die jou blokkeren. De mensen die je toejuichen en de mensen die je kopiëren.


Die grote hoogte is waar jij sowieso gaat komen. Daar ben je nu namelijk stap voor stap naartoe aan het werken. Op jouw eigen unieke manier geef je dat vorm. Val je en sta je weer op. Je doet het zoals het voor jou werkt. Misschien niet altijd, uiteindelijk wel. Dat is precies het verschil met mensen die andere alleen maar nadoen. Zij blijven daar waar ze zijn. Er zit geen stijgende lijn, omdat zij zich niet doorontwikkelen. Zij volgen enkel dat wat bij een ander succesvol lijkt en stagneren in innerlijke groei.


Voordat we toch weer de focus op de ander gaan leggen, wil ik je meenemen naar dat moment dat je op een punt staat waar je die verlangens/dromen/doelen hebt bereikt. Daar op die grote hoogte. Met die miljoenen volgers, euro's op jouw bankrekening en de wereldwijde impact die jij maakt. Het punt dat je geen tijd, laat staan energie hebt om uberhaupt bezig te zijn met wat mensen daar beneden (lees: in dat dorpje waar je overheen vliegt vanaf 10km hoogte) aan het doen zijn.


Net als in het vliegtuig: Ja, je ziet het dorpje, wellicht - als je gaat landen - zie je de auto's en fietsers bewegen, maar dat vervaagd zo snel. In een mum van tijd ben je weer verder. Ben je daar in je gedachten al?


Precies die plek, vanaf die hoogte, vanuit die positie is hoe ik nu met de copycats van de wereld omga. Mooi nieuws: Jij kunt in dit moment beslissen om dat voortaan ook te doen. Op die manier is het niet dat je het nooit meer ziet, hoort of raakt - maar wel dat jij zo snel schakelt dat je het niet meer jouw leven en keuzes laat beïnvloeden. Jij pakt hiermee weer de controle en verantwoordelijkheid over jouw gevoel gedurende de dag terug in plaats van dat je het weggeeft aan die weinig originele mensen.


In the end ben jij hier namelijk om jouw dromen te realiseren, jouw pad te volgen, jouw doelen te nailen en jouw verantwoordelijkheid te pakken. Zorg dat je die energie stopt in dat wat je verder brengt, op helpt stijgen en de top bereiken.


"Where your energy is going is where you're growing" - Anikki Michelle

Op naar meer plezier, rust en vertrouwen,


Liefs, Anikki

bottom of page