top of page

Ik ben een trage lezer


Klinkt bijna als een grap uit de mond van een auteur, maar het is toch echt de waarheid. In ieder geval zodra ik mij vergelijk met de snelle lezers in mijn omgeving. In mijn kinder- en middelbare schooltijd hield ik helemaal niet van lezen, ik deed het dan ook zo min mogelijk. De enige boeken die ik écht las vanaf mijn studententijd - ja, naast mijn studieboeken - waren de boeken van Suzanne Vermeer, want die zijn zo spannend dat ik wel de laatste pagina moest halen om überhaupt te kunnen slapen.

Het is ook een van de redenen dat ik in het schrijfproces van Me, Myself and I de leesbaarheid en opmaak een belangrijk onderdeel vond. Uiteindelijk gaat het om de boodschap die ik met jou wil delen, die jij in je opneemt door het lezen van een boek of blog ;-) en minder om het aantal pagina’s en woorden die daarvoor nodig zijn. Misschien is het juist zelfs wel knap als je het in minder woorden weet over te brengen. Betekent dat, dat jij in ieder geval jouw boodschap helder hebt én in duidelijke taal over kunt brengen.

Wie heeft sowieso besloten dat iets pas een officieel boek is met X aantal woorden? Dat is precies hetzelfde als wie heeft er besloten dat ik een trage lezer ben? Ja, ik heb de hele dag en avond nodig om een Suzanne Vermeer boek uit te lezen, waar ik mensen ken die dit in 3-4 uur uit hebben. Aan de andere kant zullen er ook genoeg mensen zijn die er meerdere dagen overdoen. Er zijn zelfs mensen die de taal van het boek niet eens snappen.

Mijn punt? Ten opzichte van wie ben jij XYZ (insert: belemmerende overtuiging)?

De wereld kent, helaas, 880 miljoen analfabeten - dat is 12,5% met in Nederland 250.000 analfabeten en 1,3 miljoen laaggeletterden. Vergeleken bij hun ben ik een supersonisch snelle lezer.

Het is maar net hoe je naar jouw overtuiging kijkt, met welke gedachte je deze aanvult of juist ter discussie stelt. Ik geloof dat het vaak waardevol is om zo af en toe jouw gedachten en overtuigingen eens ter discussie met jezelf te stellen. Hoe dat eruit kan zien?

  1. Bewustwording; wat roep ik steeds? Om welke uitspraak sta ik bekend? Voor welke overtuiging schaam ik mij stiekem? Waar sta ik voor (en deel ik het liefst met iedereen)?

  2. Onderzoeken; Wat maakt dat dit waar is? (Methode van Byron Katie) Indien helpend, maak die vraag nog kleiner door eerst eens op zoek te gaan naar het tegenovergestelde van jouw overtuiging. Maak een tijdlijn voor jezelf met jouw overtuiging aan de ene kant en de polariteit aan de andere kant. Schrijf minstens 4 tussenliggende emoties, gedachten, gedragingen, gevoelens, beschrijvingen en/of levels. Stel jezelf de vraag: Wat maakt dat dit wel eens anders kan zijn dan ik nu geloof? Ga hierbij dus eens na bij de tussenliggende stappen waarom deze ook waar kunnen zijn voor jou?

  3. Balans opmaken; Heb je bij de andere stappen ook iets kunnen invullen? Hoe waar is de fundamentele overtuiging waarmee je deze oefening inging dan nog?

  4. Oefenen en experimenteren; Zodra jij opmerkt dat je de eerste overtuiging (Vb. “ik ben een trage lezer”) gebruikt, pak je denkbeeldig de tijdlijn er weer bij en kijk je waar je in dat moment naartoe kunt verschuiven. Wat voelt daar en dan kloppend en passend. Let op: Geen goed of fout hier! Het kan dat het je heel makkelijk en snel afgaat (wat is snel en makkelijk ;-)? Het kan ook heel goed dat het wat meer tijd en moeite kost. Beiden is oké en heeft zowel voor- als nadelen. Doe het dus op jouw tempo, uiteindelijk is dát namelijk het meest effectief.

  5. Reflecteren; Terugkijkend op het begin en het oefenen. Waar sta je nu? Waar zit nog ruimte voor verbetering? Is dit voldoende voor jou?

Door deze stappen te volgen ga je al aan de slag met het integreren van hetgeen je bewust bent geworden. Met het integreren ga je ook de effecten merken en daaruit vloeien weer resultaten voort die je dichterbij de persoon, het leven, bedrijf en/of gezin brengen die jij graag wilt.

Disclaimer: Uiteraard is het helemaal niet nodig om overtuigingen aan te passen waar je helemaal achterstaat. Het gaat hier vooral over de overtuigingen waarbij je merkt dat het je weerhoudt van bepaalde stappen die je wel graag wil zetten. Overtuigingen die de ontwikkelingen in een bepaald levensgebied blokkeren of doen stagneren. Daar is dit een effectieve oefening voor.

Ps. Wil je een keer samen met de paarden jouw gedachten onderzoeken of integreren en verankeren? Hartstikke slim en leuk! Lees hier uit welke trajecten je kunt kiezen en wees welkom!


bottom of page