top of page

Thema: Burn-out

Ben jij aan het overleven of leven? Leef jij om te werken of werk jij om te leven? Krijg jij energie van jouw leven of kost het juist energie?


Wist jij dat…

  • 75% van de jongeren momenteel een mentale disbalans heeft;

  • 80% van de mensen die al een mentale disbalans hadden, sinds de corona een dubbele disbalans hebben;

  • 8,8 miljoen chronische zieken in Nederland leven;

  • 52% van de werkende een onderliggende burn-out hebben, terwijl dit er een jaar geleden nog maar 17% waren.


Vorige week schreef ik al over ons brein, de stress die ons brein kan veroorzaken en de lichamelijke klachten die op dit stressgevoel kunnen wijzen.


Blijf je langer doorlopen met de lichamelijke klachten waarmee jouw lichaam aan probeert te geven dat er iets is, kan dit uiteindelijk tot een Burn-out lijden. Een thema waarmee jij langs kunt komen bij de paarden en mij.


Tijdens een coachsessie met paarden kun jij de klachten bekijken en oorzaken daarvan naar boven laten komen. Welke overtuigingen of patronen zorgen er nou voor dat jij last hebt gekregen van spierspanning, constante hoofdpijn of darmklachten? Wat kun jij daaraan veranderen om die burn-out te voorkomen en hoe kun en wil jij deze patronen veranderen?


Wanneer jij aan het herstellen bent van een burn-out kan een coachsessie met paarden ook meerwaarde bieden aan jouw proces. In dit stadium is jou wellicht al veel duidelijk geworden, ben jij bezig met een re-integratie traject en sta jij open om te reflecteren op jouw huidige situatie. Waar wil jij vanaf hier naartoe? Hoe wil jij dat jouw leven vanaf nu eruit gaat zien? Hoe wil jij met situaties omgaan, reageren op mensen of jouw leven vormgeven?


De wereld waarin wij leven kunnen wij niet veranderen, hoe jij met deze wereld omgaat kan jij wel veranderen, want: Het leven overkomt jou niet, jij hebt een keuze.


Allereerst de keuze om jouw patronen te willen zien en herkennen, vervolgens de keuze om hiermee aan de slag te gaan en dan ook nog de keuze op wat voor manier je ermee aan de slag wilt gaan. Wellicht past een coachsessie met paarden niet helemaal bij jou en spreekt een coachsessie met honden jou meer aan of toch dat gesprek met een psycholoog in een kamertje. Alles is oké, zolang jij er oké mee bent. Het is jouw leven, het zijn jouw keuzes en jouw dromen!


Een ding is in ieder geval zeker: Wie jij vandaag de dag bent zal je blijven zolang jij daar niet bewust preventief mee aan de slag gaat. Maak die keuze, pak de controle over jouw leven en haal weer energie uit jouw dagen!


bottom of page